De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast header image 1
November 26, 2019  

De Parels

November 26, 2019

In elke aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast vragen we onze gast een Grote Vriendelijke Parel mee te nemen. Een kinderboek dat voor hem of haar veel betekent. Op deze pagina verzamelen we alle Parels in een overzicht.

Aflevering 1 - Jacques Vriens

 boris.png

'Boris' van Jaap ter Haar (Van Holkema & Warendorf, 10+) verscheen in 1966 en gaat over de twaalfjarige Boris, die de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vriendinnetje Nadja meemaakt in Leningrad. Beluister de eerste aflevering van de GVP om te horen waarom Jacques Vriens dit boek uitkoos.

Aflevering 2 - Bibi Dumon Tak
papaiseenhond.jpg
Bijna iedereen kent Guus Kuijer van zijn boeken over Madelief of Polleke, maar Bibi Dumon Tak koos een vergeten Parel van zijn hand: 'Pappa is een hond' (Querido, 9+), uit 1977. Als Mark op een dag wakker wordt, zijn alle mensen verdwenen, maar de dieren zijn er nog. Wat Bibi zo in dit boek aanspreekt? Dat hoor je in de tweede aflevering van de GVP.

Aflevering 3 - Janneke Schotveld
deoorlogdiemijnlevenredde.jpg
Omdat Ada een klompvoet heeft, wordt ze door haar moeder binnen gehouden en mishandeld. Maar dan weet ze met haar broertje te ontsnappen. Er volgt een spannend avontuur tegen de achtergrond van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Horen waarom Janneke Schotveld 'De oorlog die mijn leven redde' van Kimberley Brubaker Bradley (Callenbach, 10+, vertaling: Ernst Bergboer) koos? Luister de derde aflevering van de GVP.

Aflevering 4 - Wilma Geldof
winterijs.jpg
In de winter van 1947 komt de tienjarige Thomas er via zijn nieuwe vriend Zwaan achter dat er in de Tweede Wereldoorlog meer verschrikkelijks is gebeurd dan hij wist. Wilma Geldof zette 'Winterijs'  van Peter van Gestel (De Fontein, 10+) in de vierde aflevering van de GVP op onze boekenplank met Parels.

Aflevering 5 (Eindejaarspodcast) - Annet Schaap, Edward van de Vendel & Erna Sassen

voor_jou_10_anderen.jpgde_reis_van_syntax_bosselman.jpgmajoor_rosalie.jpg
Erna Sassen koos voor 'Voor jou 10 anderen' van Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck (Querido, 14+), een deel uit de Slash-reeks, waarin waargebeurde levensverhalen van jongeren worden opgetekend door een jeugdauteur. Dit is het verhaal van Cynthia, die tot haar twaalfde in een illegaal kindertehuis woonde.

Volgens Edward van de Vendel is 'De reis van Syntax Bosselman' van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf, 10+, tekeningen: Alex de Wolf) het lezen meer dan waard. Het boek gaat over (hoe wij nu omgaan met) het slavernijverleden en volgt een groep van 28 Surinamers, die in 1883 naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling.

Annet Schaap is onder de indruk van de illustraties en het verhaal in 'Majoor Rosalie' van Timothée de Fombelle (Querido, 8+, tekeningen: Isabelle Arsenault). Het vertelt over de vijfjarige Rosalie, die in de Eerste Wereldoorlog van haar moeder en meester alleen maar positief nieuws te horen krijgt. Ze zint op een manier om de waarheid te horen, vooral over haar vader aan het front.

Aflevering 6 - Leo Timmers

9200000053612641.jpg

Leo Timmers zette in de zesde aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast een prentenboek op de plank van de vrouw die voor hem de deur naar het illustratievak opende: 'Nieuwsgierige Lotje' van Lieve Baeten (De Eenhoorn, 4+). De bezem van heks Lotje breekt en op zoek naar iemand die hem kan maken, ontmoet ze tal van andere bijzondere heksen.

Aflevering 7 - Laura Watkinson
hetwittepaardje.jpgthe-little-white-horse-1.jpg
Vertaler Laura Watkinson riep in de zevende aflevering van de GVP deze Britse klassieker uit tot haar Parel. In 'Het witte paardje' (Librion, 10+)/'The Little White Horse' van Elizabeth Goodge gaat Maria Merryweather op familielandgoed Moonacre wonen en raakt ze gefascineerd door het mysterieuze verhaal van de verdwenen Maanprinses en haar witte paardje. Ook het lievelingsboek van J.K. Rowling!

Aflevering 8 - In Memoriam Peter van Gestel
Geen Parel

Aflevering 9 - Sjoerd Kuyper
dikkeidde.jpg
Schrijver Sjoerd Kuyper vindt 'Dikke Idde' van Henri Van Daele (Lannoo, 12+) 'het mooiste jeugdboek dat ooit geschreven is'. Het verhaalt op een humoristische en empathische manier over het leven van de 13-jarige Dikke Idde in een Vlaams dorp in de jaren vijftig. Waarom Sjoerd het zo mooi vindt, hoor je in de negende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.

Aflevering 10 - Philip Hopman
de-gebroeders-leeuwenhart-kl.jpg
Illustrator Philip Hopman kon het niet droog houden toen hij 'De gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren (Ploegsma 10+) voorlas aan zijn buurjongens. Als de broers Jonathan en Kruimel kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht.

Aflevering 11 - Annie M.G. Schmidtlezing Marjolijn Hof
Geen Parel

Aflevering 12 - Enne Koens
de_regels_van_drie-kl.jpg
Het is een boek zoals Enne Koens het graag zou schrijven: 'De regels van drie' van Marjolijn Hof (Querido 10+). Twan en zijn tweelingzus Linde zijn met hun moeder en oma in IJsland, om hun overgrootvader op te halen. Hij woont alleen en kan niet meer voor zichzelf zorgen. Maar opi Kas wil niet naar een bejaardenhuis, hij vertrouwt de kinderen zijn geheime plan toe. Gaan ze hem helpen of verraden?

Aflevering 13 - Bart Moeyaert

jemoetdansengraf-kl.jpg

Hal danst op het graf van zijn overleden vriend Barry. Zijn omgeving is geschokt door deze grafschennis: Hal zal zich moeten verantwoorden. In de stukken die hij voor de maatschappelijk werkster schrijft wordt stapje voor stapje onthuld wat voor ingewikkelde liefdesrelatie Barry en Hal hadden. Waarom dit 'Je moet dansen op mijn graf' van Aidan Chambers (Querido 15+) zo belangrijk is voor Bart Moeyaert hoor je in de 13e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.

Aflevering 14 - ALMA-lezing Bart Moeyaert
Geen Parel

Aflevering 15 - Vakantieboeken
Geen Parel

Aflevering 16 - Martijn van der Linden

meneer_tijger.jpg

'Meneer Tijger wordt wild' (Gottmer 4+), het grafische prentenboek van Peter Brown over de aangeklede Meneer Tijger die ontdekt hoe het is om een wilde tijger te zijn, maakte grote indruk op illustrator Martijn van der Linden. Luister naar de 16e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast om te horen waarom.

Aflevering 17 - Ted van Lieshout

veronica-kl.jpg

Schrijver Ted van Lieshout maakte pas rond zijn 28ste kennis met 'Het hele schaap Veronica' (Querido 7+), waarin Annie M.G. Schmidt dicht over de belevenissen van het schaap Veronica, de deftige dames Groen en een dominee. Het boek inspireerde Ted om zelf kinderboekenmaker te worden. Luister naar de 17e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast om te horen hoe dat ging.

Aflevering 18 - Anna Woltz

achter-de-maan-kl.jpg

Ze begon ooit met schrijven door 'Anne van het Groene Huis' van L.M. Montgomery (Karmijn 9+), maar 'Achter de maan' van Sharon Creech (Kluitman 10+) heeft het werk van Anna Woltz uiteindelijk misschien wel meer beïnvloed. Ze vertelt in de 18e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over dit aangrijpende verhaal van Salamanca die met haar grootouders een busreis maakt op zoek naar haar moeder.

Aflevering 19 - Joke van Leeuwen & Kees Spiering

haringen_in_sneeuw-kl.jpg tikken_tegen_de_maan-kl.jpg

We vroegen Joke van Leeuwen en Kees Spiering voor deze speciale aflevering over kinderpoëzie een poëtische Parel te kiezen. Joke koos voor een bundel 'met alleen maar pareltjes', die zijzelf samenstelde: 'Tikken tegen de maan' (Ons Erfdeel 6+). Kees koos voor een bundel van de dichter die hem op het spoor van de kinderpoezie zette: 'Haringen in sneeuw' van Remco Ekkers (Leopold 12+). Het mooiste gedicht uit die bundel (volgens Kees) is ook hier online te lezen.

Aflevering 20 - Dolf Verroen

silas-kl.jpg

Silas verhuist naar een klein dorp in Het Zuiden en sluit vriendschap met de bazige Rinke en de blinde Johanna. 'Vertel aan niemand wat je in het bos hebt gezien, Silas!', zegt zij, als Silas een echte wolf tegen het lijf is gelopen. Waarom Dolf Verroen 'Silas en de wolf' van Selma Noort (Leopold 8+) op onze Parelplank heeft gezet, hoor je in de 20ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast.

Aflevering 21 - Bette Westera en Sylvia Weve

torenhoog-kl.jpgparijs-kl.jpg

Bette Westera zet in de 21ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast een toekomstroman van Tonke Dragt op de plank: Torenhoog en mijlenbreed (Leopold 11+), over Edu, die als planeetonderzoeker naar Venus gaat en zich daar laat verleiden buiten de veilige koepel op onderzoek te gaan. Sylvia Weve tipt 'Parijs' van Miroslav Sasek (Casterman, 6+), een informatief prentenboek over de Franse hoofdstad, dat alleen nog antiquarisch verkrijgbaar is.